Dat de Braziliaan Jean Charles de Menezes in de Londense metro werd doodgeschoten, is grotendeels te wijten aan de chaos bij de Londense politie.
De Londense politie had haar zaakjes niet op orde. Dat heeft er mee toe geleid dat De Menezes kon aanzien worden voor een zelfmoordterrorist en werd doodgeschoten. Dat heeft een aanklager maandag gezegd op de eerste dag van het proces tegen de Londense politie over de dood van de 27-jarige Braziliaan.

Volgens de aanklagers was de operatie om De Menezes te volgen slecht voorbereid en slecht uitgevoerd. Op het hoofdkwartier van de Londense politie zou het een complete chaos geweest zijn.

Agenten schoten de Braziliaanse elektricien op 22 juli 2005 zeven keer in het hoofd. Twee weken eerder waren bij zelfmoordaanslagen op het Londense openbaar vervoer 52 doden gevallen. Een dag eerder waren nog aanslagen verijdeld. De Menezes woonde in hetzelfde appartementencomplex als verdachten van de mislukte aanslagen en werd daarom gevolgd. Brits politieonderzoek heeft uitgewezen dat de Braziliaan zich niet verdacht gedroeg, in tegenstelling tot wat agenten aanvankelijk beweerden.