LEUVEN - De Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga heeft in Leuven haar wetenschappelijke begeleidingsstructuur voor topsporters voorgesteld die ze de afgelopen maanden met financiële steun van Vlaams minister van Sport Anciaux op poten zette. Streefdoel is de toptalenten optimaal voor te bereiden op de triatlon tijdens de Olympische Spelen in 2012 en 2016. Voor de Spelen in 2008 is Peter Croes nog als enige in de running voor deelname.
De Liga creeërde al een aangepaste begeleidingsstructuur voor elke fase van de topsportloopbaan. Deze start met de talentdetectie bij de 11- tot 14-jarigen en doorverwijzing naar kwaliteitsvolle 'sterrenclubs'. Voor studenten uit het secundair onderwijs is er in Leuven een topsportschool waar momenteel 11 triatleten les volgen. Voor het nieuwe wetenschappelijke begeleidingsproject komen 6 aankomende talenten en de 15 eliteatleten in aanmerking.

De Liga slaagde erin een team van topexperts uit diverse wetenschappelijke disciplines zoals fysiologie, biomechanica, bewegingsanalyse, voeding en lichaamssamenstelling, psychologie en algemene gezondheidszorg bij elkaar te brengen om de trainers en atleten optimaal te informeren en te begeleiden. Om de kansen op topsportsucces te verhogen houdt er zich ook iemand specifiek bezig met carrièrebegeleiding.

Net als de topsportschool concentreert ook de wetenschappelijke begeleiding zich in Leuven. Een zegsman van de Liga stelde maandagavond dat zijn organisatie in Leuven in samenwerking met plaatselijke besturen en organisaties een heus topsportcentrum voor triatlon wil gaan uitbouwen. Er wordt hierbij gedacht aan de aanleg van ideale trainingsomlopen, organisatie van trainersopleidingen en de uitbouw van een kantoor.