Bijna een op de vijf Duitsers betreurt de verdwijning van de muur, zeventien jaar na de hereniging van de Oost- en West-Duitsland. Dat meldt de televisiezender N-24, die een peiling liet uitvoeren.
Negentien procent van de Duitsers heeft heimwee naar de muur die West- van Oost-Duitsland scheidde. In het oosten is dat zelfs 21 procent. Aan de andere kant is driekwart wel tevreden over het verdwijnen van de muur.

Tweederangsburgers

Anderzijds blijft de scheiding in de geesten wel leven, en vooral dan bij de 16,7 miljoen Oost-Duitsers. Bijna drie op de vier zegt zich een tweederangsburger te voelen. Vierenzeventig procent stelt zich benadeeld te voelen tegenover hun collega’s in het westen van Duitsland. Die laatsten (73 procent) menen dan weer dat zoiets niet het geval is.

Volgens cijfers van het Duitse Instituut voor de Arbeidsmarkt en Tewerkstelling liggen de lonen in het oosten van Duitsland op 75 procent van het niveau van de salarissen in het westen. In het oosten ligt de werkloosheidsgraad twee keer hoger dan in het westen.