'Deels vergelding voor pesterijen'
Deze foto van Oulematou Niangadou en Luna Drowart gaf het gerecht gisteren vrij. blg
Foto: © HAND OUT
'De volgende ochtend nam ik het besluit om naar Antwerpen te gaan, een geweer te kopen en buitenlanders neer te schieten om vervolgens door de politie te worden doodgeschoten.' Hans Van Themsche zag dat deels als een vergelding voor pesterijen in de middelbare school. Toch toonde hij ook spijt.
‘Ik wil hier zeggen hoe ik walg van hoe ik toen handelde, dacht en bezig was’, zei de Van Themsche aan het eind van zijn verhoor. ‘Ik wil nu de slachtoffers, hun familie en vrienden, en iedereen die bij de feiten betrokken is geraakt, zoals allochtonenverenigingen, mijn excuses aanbieden’, aldus Van Themsche. ‘Ik zit daar al heel lang mee en ik heb spijt van wat ik heb gedaan’.

‘Ik weet niet hoe ik het gevoel moet verwoorden of hoe ik wroeging moet tonen’, zei Van Themsche. Daarop richtte hij zich voor het eerst naar de zaal. Nadat hij de hele dag zijn hoofd naar beneden gericht had, keek hij opeens de rijen vrienden en familieleden van zijn slachtoffers aan. Daarop ging de vader van de vermoorde peuter Luna rechtop staan. Tot drie keer toe zei de beschuldigde: ‘sorry’.

Het besluit van Hans Van Themsche om allochtonen neer te schieten, ziet hij naar eigen zeggen deels als een vergeldingsactie voor de pesterijen van een allochtone jongen in het middelbaar. Ook zijn alcoholverbruik en de racistische liedjes die op zijn gsm en computer stonden, kwamen ter sprake.

Racistische liedjes

De beschuldigde had op het internaat in Roeselare de film ‘American History X’ gezien. Daar komt een racistisch lied in voor, dat Van Themsche samen met zijn vrienden had ingezongen op zijn gsm. ‘Dat was niet kwaad bedoeld. Het was alleen maar om te lachen en te zwanzen. Er stonden ook nog andere dingen op mijn gsm, zoals de imitatie van een verkrachting. De tekst en de boodschap van het lied keur ik wel degelijk af’, stelde hij.

Op zijn computer werden ‘niggersongs’ en ‘KKK-songs’ aangetroffen. Daarover verklaarde Van Themsche dat het slechts om een vijftal liedjes ging en dat er nog 150 niet-racistische nummers op zijn computer stonden.

Alcohol

Ook het alcoholverbruik van de beschuldigde kwam ter sprake. Van Themsche smokkelde regelmatig alcoholische dranken naar zijn kamer. Niet alleen thuis, maar ook op het internaat. ‘Ik dronk uit verveling tot ik zat was en dan ging ik meestal slapen. Het voelde fijn om dronken te zijn. Ik voelde me plezant en dan hield ik op met piekeren’, zei de beschuldigde.

Hij dronk niet alleen, maar stak ook geregeld een sigaret op. Twee dagen voor de feiten, op 9 mei, werd hij betrapt. Toen hij besefte dat hij van het internaat zou gegooid worden, zakte de grond naar eigen zeggen onder hem weg. ‘Ik deed die richting graag en ik had het zelf verbrod. Ik wist niet hoe ik dat thuis moest uitleggen. Ik schaamde me’, aldus Van Themsche.

Hij wist niet meer van welk hout pijlen te maken. Er spookte vanalles door zijn hoofd. ‘Als ik weg moet, dan koop ik een geweer en schiet ik een paar maroufen af’, had hij zijn vrienden een dag later toevertrouwd. Toen meende hij die woorden naar eigen zeggen nog niet. Hij vertelde hen ook dat hij zich ging ophangen of zich voor een trein zou smijten.

Maar die gedachten bleven door zijn hoofd malen. Woensdagavond 10 mei schreef hij zijn ouders een afscheidsbrief. ‘Ik wou er eerst nog een nachtje over slapen. De volgende ochtend nam ik het besluit om naar Antwerpen te gaan, een geweer te kopen en buitenlanders neer te schieten om vervolgens door de politie te worden doodgeschoten. Ik zag het deels als een vergeldingsactie voor wat er destijds in Sint-Ursula gebeurd is’, verklaarde hij. Pesten

De voorzitter had hem eerder naar dat gevraagd naar de periode waarin hij gepest werd in de middelbare school. Van Themsche werd toen voor het eerst emotioneel. Hij vertelde hoe hij, toen hij 12 of 13 was, opgesloten werd op het toilet door een leerling die twee jaar ouder en veel groter was dan hij.

'De deur was op slot, hij begon te stampen te roepen en te lachen', vertelde hij. Zichtbaar emotioneel herhaalde hij twee keer dat hij schrik had gehad en dat hij gesmeekt had om ermee te stoppen.Wapens

Tijdens de ondervraging van Van Themsche kwamen voorts de geweldadige computerspelletjes die hij speelde ter sprake, en de wapens die op zijn kamer thuis werden aangetroffen.

Bij de huiszoeking in de ouderlijke woonst van Van Themsche werden op zijn slaapkamer onder meer een niet functionerend jachtgeweer, twee niet functionerende luchtdrukgeweren en een replica van een COLT model M16A gevonden. Ook werden er verschillende messen aangetroffen, waaronder een jachtmes met de vermelding 'Blut und Ehre'.

'Veel dingen zijn toevallig bij mij beland. Het oude jachtgeweer en een kapot luchtdrukgeweer heb ik gekregen van familie', verklaarde Van Themsche daarover.

De replica van de M16 had hij naar eigen zeggen zelf gekocht. Ook het mes met de inscriptie 'Blut und Ehre' had hij naar eigen zeggen van familie gekregen. 'Ik was geïnteresseerd in wapens, ook in hoe de techniek werkt', vertelde de beschuldigde.

Hij voegde er aan toe dat hij ook andere interesses had, 'zoals dieren, de verzorging van dieren, natuur en wetenschappen. Niet alleen oorlog en wapens'.

Mein Kampf

De voorzitter vroeg ook naar een exemplaar van Mein Kampf dat was gevonden op de slaapkamer van de beschuldigde. Dat had Van Themsche naar eigen zeggen gevonden in het huis van zijn grootouders, na het overlijden van zijn grootmoeder. Zijn grootvader was al gestorven toen hij pas vier was.

'Bij het leegmaken van het huis ben ik op twee exemplaren van Mein Kampf gestoten. Ik ken geen Duits, maar ik zag dat ze gedrukt waren voor WOII. Ik dacht dat het waardevolle exemplaren waren', zei hij.

'Ik heb het niet bijgehouden uit racistische bedoelingen, het was eerder sentimenteel'. Op de vraag van de voorzitter waarom hij geen ander voorwerp had kunnen bijhouden uit sentimentele overwegingen, zei Van Themsche: 'Ik had ook een kast kunnen meenemen, maar waar had ik die moeten zetten?'.

De beschuldigde vertelde ook dat hij vaak computerspelletjes speelde, vooral dan in het weekend. 'In het weekend speelde ik vier tot zes uur per dag spelletjes op de pc'.