De zelfstandigenorganisatie Unizo en de beroepsorganisatie van zelfstandige brandstofverdelers (Brafco) zijn niet te spreken over de oproep van Groen! en SP.A om niet meer te tanken bij Total.
In een gezamenlijk bericht melden beide organisaties dat ze solidair zijn met het onderdrukte volk van Myanmar, maar wijzen erop dat de oproep van de politieke partijen de verkeerde mensen treft.

‘Oproepen om niet te tanken bij tankstations van Total of geen producten van dit bedrijf te kopen, komt neer op een boycot van onder meer de zelfstandige dealers en hun medewerkers bij ons’, zo luidt het.

‘Het is naast de kwestie en ondoeltreffend. De onderdrukte bevolking van het betrokken land wordt niet vooruitgeholpen. Intussen worden de betrokken ondernemers en hun klanten bij ons geschaad en wordt hen ten onrechte een schuldgevoel aangepraat.’

Brafco en Unizo roepen de politieke partijen op om hun oproep in te trekken en een andere vorm van protest te kiezen. ‘Doeltreffende acties zullen de ondernemersorganisaties graag ondersteunen’, besluiten ze.

De Vlaamse socialisten en groenen riepen de consumenten vrijdag op niet meer te tanken bij Total. Dat moet de petroleummaatschappij ertoe aanzetten zich terug te trekken uit Myanmar, het voormalige Birma.

Total heeft belangrijke investeringen lopen in het land. De olie-inkomsten zijn voor de militaire junta een belangrijke financieringsbron. Eerder lanceerden de Nederlandse PvdA, SP en GroenLinks ook al een oproep om de tankstations van Total links te laten liggen.