De Russische president Vladimir Poetin is bereid de lijst te trekken van de pro-Kremlin partij ‘Verenigd Rusland’ bij de parlementsverkiezingen van 2 december. Op die manier zou hij na het einde van zijn ambtstermijn als president volgend jaar premier kunnen worden.
‘De regering leiden is een realistisch voorstel, maar het is nog te vroeg om daaraan te denken’, aldus Poetin na zijn nominatie op de partijraad.

‘Er zijn wel twee voorwaarden gekoppeld aan een eventueel premierschap: ten eerste moet Verenigd Rusland de parlementsverkiezingen winnen en ten tweede moet er bij de presidentsverkiezingen in maart een eerlijke, bekwame, efficiënte en moderne man verkozen worden, met wie we kunnen samenwerken’, benadrukte Poetin.

Poetin zelf is niet meer herkiesbaar in 2008. Oud-wereldkampioen schaken Garri Kasparov kondigde maandag dan weer aan in maart mee te zullen doen aan de Russische presidentsverkiezingen. Hij wordt naar voren geschoven door het verbond van oppositiepartijen, ‘Een ander Rusland’.

Kasparov is een uitgesproken criticus van president Poetin. In december voert hij ook zijn partij aan bij de parlementsverkiezingen.