VASTO - België speelt dinsdag om 18u30 in het Italiaanse Vasto zijn laatste wedstrijd in de tweede fase van het EK basket voor vrouwen. Tegenstander is titelverdediger Tsjechië. De meisjes van coach Laurent Buffard, die zondag tegen Letland voor het eerst verloren op dit EK (66-69), kunnen in hun poule nog eerste, tweede of derde worden. Het klassement bepaalt de samenstelling van de kwartfinales, die donderdag en vrijdag gespeeld worden.
'Tegen Tsjechië wordt het hetzelfde als tegen Letland. We moeten 40 minuten lang hetzelfde ritme aanhouden en ons spelniveau nog verhogen', stelt Laurent Buffard. 'Tegen Tsjechië is het mogelijk dat we 35 minuten kunnen bijbenen en dan plots onder de voet gelopen worden. De Tsjechen zijn fysiek sterk en we zouden minstens 15 punten moeten kunnen voorstaan om de wedstrijd tot een goed eind te brengen.'

'Tsjechië heeft gestalte en uitstekende schutters zoals Viteckova. We spelen voor de eerste plaats in de groep en zullen alles geven. Voor de kwartfinales zijn er twee dagen rust voorzien. Met een overwinning tegen Letland hadden we misschien iets meer op ons gemak geweest, maar we leden te veel balverlies en stonden te veel offensieve rebounds toe. We missen ervaring, zoveel is zeker", verduidelijkte de coach van de Belgian Cats.

Tsjechië, vice-Europees kampioen in 2003 en laureaat in 2005, heeft vijf meisjes van meer dan 1m90 in de rangen. Eva Viteckova (1m90) maakt gemiddeld 14,6 punten, Jana Vesela (1m90) 11, Petra Kulichova (1m97) 8,4 en spelverdeelster Hana Machova 7. Toch zijn de Tsjechische meisjes niet onklopbaar. Dat bewijst hun verrassend verlies van vrijdag tegen Duitsland (47-54). 'De Tsjechen hebben enorme mogelijkheden, zelfs al lijken ze wat moe', stelt Buffard. 'Maar ze staan er altijd op belangrijke momenten.'

Tsjechië, België en Letland delen de leiding in groep E met elk zeven punten. Buiten het duel tussen de Tsjechen en de Belgen staat ook Letland-Duitsland op het programma. De Duitsers hebben net als Litouwen en Turkije vijf punten en maken onderling uit wie als vierde eindigt in de groep.

De eerste uit groep E neemt het in de kwartfinales op tegen de vierde uit groep F, de tweede uit groep E speelt tegen de derde uit groep F, enzovoort. Spanje, Frankrijk, Rusland, Wit-Rusland, Italië en het uitgeschakelde Servië zijn de teams uit groep F.