Els Leemans zit straf uit in Nederland
De Nederlandse Els Leemans, die in ons land veroordeeld is voor de moord op haar man, Ran Biemans, zal haar straf in Nederland uitzitten. Leemans vluchtte in juni naar Nederland. De rechtbank in Breda legde haar vandaag een gevangenisstraf van twaalf jaar en zes maanden op.
België deed een beroep op de WOTS, de Wet Overdracht Tenuitvoerlegging Strafvonnissen, om te voorkomen dat de vrouw haar straf zou ontlopen. De WOTS regelt dat in het buitenland veroordeelde Nederlanders hun straf in Nederland kunnen ondergaan. De vrouw werd in december 2006 tot 25 jaar celstraf veroordeeld voor de moord op haar echtgenoot, de steenrijke Ran Biemans.

Rekening houdend met vervroegde invrijheidsstelling en de tijd die de vrouw al in voorarrest zat, moet ze nog ongeveer drie jaar en vijf maanden in gevangenschap doorbrengen. In ons land zou ze even lang in de gevangenis hebben moeten zitten.

De 46-jarige vrouw heeft altijd ontkend dat ze betrokken was bij de moord op haar echtgenoot. Haar advocate stelde dat de manier waarop Leemans in België is veroordeeld, in strijd is met het recht op een eerlijk proces. Ze pleitte er twee weken geleden voor het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak in Nederland over te doen.