Hirsi Ali terug in Nederland
Ayaan Hirsi Ali is maandag teruggekeerd in Nederland. Ze moest vertrekken uit de Verenigde Staten omdat haar beveiliging daar niet langer gegarandeerd was. Dat hebben betrouwbare bronnen bevestigd naar aanleiding van berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.
De uit Somalië afkomstige Nederlandse voormalige politica vormde het middelpunt van een controverse in 2006, die tot de val leidde van de regering in Den Haag.

Volgens ingewijden wil Nederland niet langer opdraaien voor de beveiligingskosten in de VS. Nederland betaalde de beveiliging voor Hirsi Ali in de VS. Vanaf 1 oktober is de financiële steun daarvoor gestopt. De Amerikaanse autoriteiten zelf nemen de bescherming niet over, omdat daar wettelijk geen mogelijkheden zijn voor bescherming van burgers door de overheid zelf.

De oud-politica, die wegens haar uitlatingen over de islam al tijden wordt bedreigd, vertrok vorig jaar naar Washington. Ze ging aan de slag bij het American Enterprise Institute (AEI). Hirsi Ali is inmiddels naar een geheim adres overgebracht. Ze wil in Nederland de werkzaamheden die ze in de VS had, zo goed en zo kwaad als het kan voortzetten. Zolang haar beveiliging in de VS niet is geregeld, zal ze niet terugkeren. Ze krijgt in Nederland wel persoonsbeveiliging.

Ayaan Hirsi Ali kreeg politiebescherming nadat de film van Theo van Gogh over vrouwen in de islam, waarvoor zij het scenario schreef, in de zomer van 2004 een schandaal had uitgelokt. Van Gogh werd in november 2004 door een jonge Marokkaanse Nederlander vermoord.

Eind juni 2006 nam de derde regering van minister-president Jan Peter Balkenende ontslag na een controverse die werd veroorzaakt door minister voor Vreemdelingenzaken en Intergratie, Rita Verdonk, over de naturalisatie van Hirsi Ali.

Verdonk wou Hirsi Ali haar Nederlands staatsburgerschap afnemen, omdat het parlementslid had gelogen over haar asielaanvraag, maar veranderde later van gedachten. Maar de kleine partij D66, toen een coalitiepartner, wilde de minister-president niet meer steunen omdat die weigerde Verdonk te vervangen, waardoor de regering ten val kwam.