'Alleen akkoord om te onderhandelen'
Er is een akkoord om de onderhandelingen opnieuw op te starten, maar niets meer. Er is geen nota die door de parnters ondertekend is. Dat verklaart MR-voorzitter Didier Reynders.
In de marge van een persconferentie over de MR-voorstellen om eigendom te bevorderen, had de voormalige informateur lof voor het werk van verkenner Herman Van Rompuy.

Reynders verklaarde dat Van Rompuy gelukt is in zijn opdracht om de crisis te ontmijnen door het klimaat van vertrouwen te herstellen via zijn contacten. Voor de MR-voorzitter 'is het glas eerder halfvol dan halfleeg. Er is voldoende overeenstemming om de onderhandelingen met een formateur te hervatten', luidde het.

Het komt Yves Leterme nu toe om voorstellen zowel over de methode als over de inhoud te doen, aldus nog Didier Reynders. Herman Van Rompuy kan een rol blijven spelen, maar dan wel binnen de CD&V en niet als doublure van de formateur, voegde hij eraan toe.

‘Ik onderhandel niet in verschillende etappes, wat niet wil zeggen dat men geen dossiers ten gronde kan behandelen in een beperkte groep en onder leiding van de formateur.’

De MR-voorzitter meent voorts dat het in ieders belang is om de communicatie over de inhoud van de gesprekken te beperken zolang er geen akkoord is. Alle partijen rond de tafel moeten immers instemmen met het compromis. Socio-economisch

De CDH-parlementsleden zijn blij dat er eindelijk werk gemaakt kan worden van onderhandelingen rond een regeerprogramma door discussies over werk, sociale zekerheid, justitie en milieu, klinkt het in de mededeling.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is naar eigen zeggen verbaasd over die uitspraken.' Ze laten verstaan dat er een vast kader is vastgelegd over de inhoud. Dat er met andere woorden een lijst is opgesteld met onderwerpen waarover wel gepraat kan worden en dat dus ook de onderwerpen waarover niet meer gepraat kunnen worden zijn vastgelegd', zegt De Wever. 'Dat is niet wat wij begrepen hadden. Als dit zo zou zijn, kunnen we er beter niet aan beginnen', aldus N-VA-voorzitter.

Duidelijkheid

De Parti Socialiste (PS) vraagt ondertussen dat de oranje-blauwe onderhandelaars snel duidelijkheid scheppen over de vorming van een nieuwe regering.

Volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo moeten de onderhandelaars 'op korte termijn aan de bevolking zeggen of de partijen die aan de onderhandelingstafel het eens kunnen raken of niet'.

Dat Herman Van Rompuy formateur Leterme zal bijstaan, is volgens Di Rupo een teken dat de onderhandeling nog niet echt ver staan.