VN-gezant Ibrahim Gambari heeft een laatste poging ondernomen om de juntaleider in Myanmar, generaal Than Shwe, te spreken te krijgen. Uiteindelijk is het hem gelukt om voor dinsdag een afspraak te maken. Dit heeft een Aziatische diplomaat bekendgemaakt.
Zondag sprak Gambari in Rangoon met oppositieleidster Aung San Suu Kyi. De twee spraken ongeveer anderhalf uur met elkaar. Over de inhoud van het gesprek werden geen mededelingen gedaan.

Suu Kyi, die al jaren gevangen wordt gehouden in haar huis, was voor het gesprek overgebracht naar een gastenverblijf van de junta. Dat de junta toestemming gaf voor de ontmoeting is opmerkelijk.

Zaterdag sprak Gambari in Naypyidaw, sinds een paar jaar de hoofdstad van Birma, al met leden van de junta, in de hoop een vreedzame oplossing te kunnen bewerkstelligen voor de crisis in het land, waar een opstand is uitgebroken tegen de militaire dictatuur. De nummers 1 en 2 van de junta, Than Shwe en Maung Aye, kreeg hij echter niet te spreken.

Om verdere demonstraties te verhinderen hield het leger de grote steden zondag hermetisch afgesloten en in de nacht van zaterdag op zondag werden tientallen mensen opgepakt.

Politieke gevangenen

Naar schatting van een Aziatische diplomaat zijn er de afgelopen week wel duizend mensen opgepakt, onder wie een aantal leiders van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Suu Kyi.

Voor de opstand begon telde Birma al zo'n elfduizend politieke gevangenen. Omdat de meeste gevangenissen vol zitten worden arrestanten volgens een inwoner van Rangoon vastgehouden in school- en universiteitsgebouwen. Een andere inwoner van stad schreef op zijn internet-blog dat militairen in Rangoon elke tas doorzoeken. 'Als iemand wordt gesnapt met een camera in zijn tas, wordt hij gearresteerd', schrijft hij.