CD&V blijft bij staatshervorming
CD&V blijft erbij dat er een staatshervorming moet komen. Partijvoorzitter Jo Vandeurzen benadrukt echter dat zijn partij niet staat voor separatisme en afbreuk wil doen aan de solidariteit. Dat verklaarde Vandeurzen maandag
'Wij staan voor een verantwoordelijk en dienstbaar federalisme', zei Vandeurzen na de vergadering van het politiek bestuur van CD&V. Daarmee wil hij zeggen dat de verschillende overheden hun verantwoordelijkheid opnemen, een beleid op maat mogelijk maken en solidariteit organiseren.

Ook bij CD&V zijn sommigen verrast dat Yves Leterme nu al opnieuw het veld wordt ingestuurd als formateur. De heraanstelling van Leterme wordt ook gezien als een risico, want hij kan zich wellicht geen tweede mislukking permitteren.

'Met de aanstelling van Yves Leterme neemt CD&V opnieuw een grote verantwoordelijkheid op zich', zei Vandeurzen. 'Die verantwoordelijkheid is een risico. Wij vragen dat ook anderen daar zorgzaam mee omgaan en de formatie alle kansen geven', stelde hij.

'Wij steken onze ambitie om de staat te hervormen niet in de kast. Oranje-blauw moet mogelijk zijn met een goed programma en een staatshervorming', aldus Vandeurzen. CD&V is tevreden dat door het werk van Herman Van Rompuy er nu 'de principiële bereidheid is om over een staatshervorming te spreken'.

'Hobbelige weg'

Oranje-blauw schakelt een versnelling hoger nu er opnieuw een formateur is aangesteld. Dat verklaarde Open VLD-voorzitter Bart Somers in de marge van het partijbestuur. 'Maar de weg is nog lang en hobbelig', zegt hij.

Volgens Somers is er geen alternatief voor oranje-blauw en zijn die partijen gedoemd om een geslaagde formatie te realiseren. Het zou 'niet slecht' zijn als er nu ook snel socio-economische zaken ter sprake zouden komen in de onderhandelingen en dat er niet louter over de instellingen gepraat zou worden.