De Nederlandse oppositiepartijen PVV (extreemrechts) en VVD (rechtsliberaal) willen een parlementaire enquête naar het vreemdelingenbeleid in Nederland. Volgens de partijen schiet het immigratiebeleid ernstig tekort. Zij willen achterhalen waar de oorzaak ligt van de problemen.
PVV-leider Geert Wilders spreekt van 'een beerput van ellende'. Hij heeft maandag een initiatiefnota ingediend, waarin de PVV pleit voor de parlementaire enquête. De VVD heeft maandag, los van de PVV, ook officieel een soortgelijk enquêteverzoek ingediend.

Wilders reageerde daar verbolgen op. Hij is blij met de steun, maar vindt dat de VVD met zijn initiatief aan de haal gaat. 'Het is zeer onbehoorlijk, te kinderachtig voor woorden. Ze proberen iets van ons af te snoepen. De VVD is blijkbaar in paniek', zei Wilders.

Zijn fractiegenoot Sietse Fritsma presenteert maandagmiddag een boek over het volgens hem falende immigratiebeleid en problemen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waar hij zes jaar heeft gewerkt. Daarin stelt hij misbruik van de regels voor gezinshereniging aan de orde.

VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra wil een breed onderzoek. 'We horen al twee jaar allerlei berichten dat er bij de IND ernstige missers worden gemaakt. Dat soort signalen zijn buitengewoon ernstig, want het is een belangrijk onderwerp'.

Een parlementaire enquête is een zwaar middel waarmee de Tweede Kamer informatie over een onderwerp kan verkrijgen. Voor het houden van een dergelijke enquête is een Kamermeerderheid nodig. Een enquêtecommissie kan getuigen onder ede horen en hen verplichten te verschijnen.