Het Vlaamse productiehuis Kanakna heeft een principeovereenkomst om te fuseren met het Zweedse productiehuis Zodiak Television Company. Dat meldt Kanakna, gekend van programma's als 'Expeditie Robinson', 'Peking Express' en 'The Block'.
Zodiak is volgens het persbericht de grootste televisieproducent in Scandinavië. Dankzij de fusie wordt de nieuwe Vlaams/Zweedse groep een van de grotere internationale productiehuizen in Europa, zo luidt het, met vertegenwoordiging in elf landen.

De verschillende Kanakna- en Zodiak-filialen blijven ook na de fusie onder eigen naam functioneren.

Kanakna werd in 1993 opgericht als een documentaire-productiehuis en lanceerde in 1997 'Het leven zoals het is: camping'. In 2004 werd Kanakna Nederland opgericht en sinds vorig jaar is het productiehuis ook actief in de Verenigde Staten.

'Het zal zijn productieactiviteiten in België en Nederland voortzetten en zelfs uitbreiden', aldus het bericht.

Kanakna wordt het internationale hoofdkwartier van de groep voor de ontwikkeling van non-fictieformats en internationale lijnproducties, en het kenniscentrum voor productieprocessen.

De oprichters en huidige managers van het Vlaamse productiehuis worden na de transactie de grootste aandeelhouder van het op de beurs van Stockholm genoteerde Zodiak.