MUMBAI - Leiders van de joodse gemeenschap in India zijn woedend vanwege een bedsprei die als 'de Nazi-verzameling' op de markt wordt gebracht. Het bedrijf dat de bedsprei verkoopt gebruikte eerder swastika’s in reclamemateriaal, maar beweert dat het woord ’Nazi’ simpelweg een afkorting is van 'New Arrival Zone for India' en niets met antisemitisme te maken heeft.
Joodse groeperingen geloven dit niet en zeiden dat ze het bedrijf zullen aanklagen. De bedsprei ligt nog niet in de winkels, maar is aangekondigd in reclamefolders. In India wonen 5.500 joden.

Sommige Indiërs weten weinig van de Holocaust en beschouwen Hitler daarom als een historische figuur als zovelen. De swastika kwam, voordat de nazi’s zich het symbool toe-eigenden, voor in bijvoorbeeld het hindoeïsme en boeddhisme. Overal in India is het symbool te zien, in de hoop dat het geluk brengt. Een restaurant in Mumbai dat Hitler’s Cross heette veranderde vorige jaar zijn naam na protest van de joodse gemeenschap. De menu’s waren er versierd met swastika’s.