Fedis dient een klacht in bij de dienst Controle en Bemiddeling van de FOD Economie tegen een actie van Universal Music en De Morgen. Die bieden op 13 oktober gratis en exclusief de nieuwe cd aan van Sarah Bettens bij aankoop van de krant.
Koppelverkoop is verboden in ons land, stelt de Belgische federatie van de distributie. Die vertegenwoordigt kleine, middelgrote en grote winkels, warenhuizen, winkelketens en groothandels. Fedis betreurt vooral ook het feit dat Universal Music met deze actie actief het idee promoot dat muziek gratis is voor de consument.

De idee dat muziek gratis is, is hardnekkig en nefast voor de verkoop van cd's. De cd-verkopers trachten dat tegen te gaan door continu te investeren in campagnes tegen kopiëren en gratis downloaden van muziek.

Tegelijk investeren ze in nieuwe en attractieve winkelconcepten en online verkoopkanalen. Zij zijn vragende partij om samen met de platenmaatschappijen acties op te zetten om de verkoop te promoten.

Het dagblad De Morgen staat naar eigen zeggen juridisch stevig in zijn schoenen. 'De wet op de handelspraktijken, waarin het principe van de koppelverkoop vervat zit, is er ter bescherming van de consument. Voorts is het project een win-win-situatie voor de artiest en de platenmaatschappij', argumenteert algemeen hoofdredacteur Klaus Van Isacker. Universal Music sluit zich daar volmondig bij aan.