PARIJS - Twee Algerijnse mannen staan vanaf vandaag in Parijs terecht voor hun vermeende betrokkenheid bij een serie bomaanslagen op de Parijse metro in 1995. Een speciaal hof, belast met terroristische zaken, zal waarschijnlijk een maand nodig hebben voor het proces.
Door de aanslagen vielen destijds acht doden en zo'n tweehonderd gewonden. Boualem Bensaid en Smain Ait Alio Belkacem zouden volgens de aanklacht verbonden zijn aan de Algerijnse terreurgroep GIA, de Gewapende Islamitische Groep. De GIA is een fundamentalistische organisatie die zich op wrede wijze verzet tegen de politiek van nationale verzoening van president Bouteflika. De groep wil van de voormalige Franse kolonie een puur islamitische staat maken.

In de zaak is ook een derde Algerijn betrokken. Rachid Ramda zit al jaren vast in Groot-Brittannië, maar over zijn uitlevering naar Parijs is nog geen duidelijkheid.

Saint-Michel

Een van de bloedigste aanslagen op de Parijse metro had plaats op 25 juli 1995 bij het metrostation Saint-Michel. Daardoor vielen de acht doden en raakten zeker 150 mensen gewond. In de zaak tegen de Algerijnen komen nog twee andere aanslagen aan de orde, beide in oktober 1995. Daarbij vielen alleen gewonden. Drie andere aanslagen staan niet in de aanklacht omdat de aanklagers onvoldoende bewijzen hebben voor betrokkenheid van de verdachten.

Bensaid en Belkacem werden in 1999 al veroordeeld tot elk tien jaar cel wegens het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Bensaid is bovendien tot dertig jaar veroordeeld wegens betrokkenheid bij een mislukte aanslag op een hogesnelheidstrein in Frankrijk in 1995.

Als de rechtszaak volgens plan verloopt, zal het hof op 31 oktober uitspraak doen.