NEW YORK - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is erg ongerust over het conflict in Ivoorkust. Hij bood namens de VN hulp aan om een einde te maken aan de onrustige situatie. Dat meldt een VN-woordvoerder.
Annan zei dit naar aanleiding van de bijeenkomst van het economisch verbond van West-Afrikaanse staten (Ecowas) in Ghana. Zij besloten een vredesmacht naar Ivoorkust te sturen als het geweld aanhoudt. Ook willen ze in contact treden met opstandige militairen die delen van het noorden in hun macht hebben.

De secretaris-generaal riep de internationale gemeenschap op dit initiatief te steunen. Hij verzocht de betrokken partijen ook open te staan voor onderhandelingen om het conflict op te lossen en geweld te voorkomen.

De problemen in Ivoorkust ontstonden na een mislukte staatsgreep op 19 september. De rebellen hebben drie steden in hun macht. Het is niet bekend hoe groot de troepen zijn en wie de leiding heeft.

De Ecowas-gezanten van Nigeria, Ghana en Togo zijn maandag naar Ivoorkust afgereisd in de hoop spoedig een ontmoeting te hebben met de opstandige militairen. ,,We zijn bereid overal te gaan om tot vrede te komen'', verklaarde een woordvoerder van Ecowas. Volgens hem zijn al enkele contacten met de rebellen gelegd.