TOKYO - De effectenbeurs van Tokyo verging het vandaag, het begin van de tweede helft van het Japanse begrotingsjaar, niet anders dan de andere beurzen gisteren. De Nikkei-index daalde met 221,03 punten tot 9.162,26, wat neerkomt op een daling van 2,35 procent.
De aandelen van exporterende bedrijven gingen hard omlaag, omdat de economie van de Verenigde Staten maar niet in opwaartse richting wil gaan. Verder hadden de bankfondsen het te kwaad. Gisteren waren die nog omhoog gegaan omdat de regering ernst leek te maken met een steunplan voor het bankwezen, maar vandaag gingen de bankaandelen naar beneden omdat het uitblijven van details van dat plan de beleggers onzeker maakte.

Voorbeurs maakte de centrale bank haar zogenoemde Tankan-rapport over de Japanse economie openbaar. Dat rapport gaf een niet tegenvallend beeld van het tweede kwartaal, maar de verwachtingen voor de komende tijd zijn vrijwel geheel negatief.

De andere beurzen in Azië zagen er wat beter uit dan die van Tokyo. In Zuid-Korea steeg de beursindex met 0,9 procent. Singapore was tijdens de middaghandel 0,1 procent beter. Hongkong was gesloten. In Australië stegen de aandelenkoersen met gemiddeld 0,4 procent.