ZURICH - Het aandeel van Swissair wordt vandaag voor de hele dag uit de beurshandel genomen. Dat heeft woordvoerder Patrick Jeandrain van Swissair meegedeeld. De Zwitserse regering komt vannavond bijeen om zich te beraden over het al of niet helpen van Swissair. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij staat aan de rand van een faillissement.
Eind juni kampte de Zwitserse luchtvaartgroep met een geschat tekort van vijftien miljard Zwitserse frank. Swissair kan zijn verplichtingen ten opzichte van Sabena en AOM/Air Liberté niet nakomen en kan de salarissen van het personeel niet betalen.

De bestuurders van Swissair en dochtermaatschappij Crossair (waarin de Zwitsers een belang van zeventig procent hebben) hebben een groot deel van afgelopen nacht achter gesloten deuren vergaderd.

Crossair-plan

De vakbonden bij Swissair Group hebben inmiddels het "Crossair-plan" van de banken UBS en Credit Suisse verworpen. Volgens het plan zouden de winstgevende onderdelen van Swissair bij dochterbedrijf Crossair worden ondergebracht. Het merendeel van de schulden, bij elkaar zo'n 17 miljard Zwitserse frank (11,49 miljard euro), zou bij Swissair blijven, dat men failliet zou laten gaan. UBS en Credit Suisse zijn bereid een overbruggingskrediet van 1 miljard Zwitserse frank (676 miljoen euro) te verstrekken.

Volgens de vakbonden liggen de lonen en sociale voordelen bij Crossair lager dan bij Swissair. De bonden zijn ook tegen het plan omdat volgens hen goedkeuring ervan gelijk staat aan het aanvaarden van de opgedrongen voorwaarden van de banken. Een vakbondsdelegatie ontmoet vanmiddag Swissair-topman Mario Corti. Sabena

Vandaag moet Swissair een eerste schijf van 200 miljoen Zwitserse frank overmaken aan Sabena. Dat bedrag vloeit voort uit een regeling met de Belgische overheid waarbij de Zwitserse maatschappij niet langer verplicht is zijn belang in Sabena te vergroten tot 85 procent.