LONDEN - Het Israëlische leger wil de Palestijnse leider Arafat het liefst elimineren. Dit zegt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, in een interview met de krant Yediot Ahronoth, dat vandaag verschijnt. Het Britse blad The Telegraph citeert uit het interview.
Peres beschuldigt hoge militairen ervan hem op alle manieren tegen te werken, en niets te begrijpen van de situatie in de Palestijnse gebieden. De minister waarschuwt het leger dat als Arafat wordt vermoord in zijn plaats radicale elementen als Hamas en de Islamitische Jihad aan de macht komen, die überhaupt niet met Israël willen praten. Arafat erkent volgens Peres het bestaan van de staat Israël.

Peres heeft al eerder, in meer bedekte termen, het leger en de rechtse premier Sharon ervan beschuldigd zijn positie en de inspanningen om een staakt-het-vuren tot stand te brengen te ondermijnen. Palestijnse autoriteiten zeggen dat het onmogelijk is om een wapenstilstand in stand te houden door 'provocaties' van Israël. De afgelopen dagen zijn er zeker veertien Palestijnen gedood bij gewelddadige botsingen met het Israëlische leger.

Leden Hamas opgepakt

De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet heeft zondag laten weten meer dan twintig leden van de terroristische groepering Hamas te hebben opgepakt. Het is niet duidelijk wanneer de arrestaties op de Westelijke Jordaanoever precies hebben plaatsgevonden.

De Hamas-leden zijn volgens het Israëlische dagblad Ha'aretz getraind in Syrië en ontvingen hun bevelen uit Damascus. Enkelen van hen zouden betrokken zijn geweest bij de aanslagen in de Israëlische stad Netanya in april en mei van dit jaar.

De opgepakte terroristen zouden door Hamas zijn gerecruteerd tijdens hun studies in Syrië, Jemen, Jordanië en Sudan. Tijdens hun training in Syrië leerden zij onder meer wapens te gebruiken, bommen te fabriceren en geheime informatie te verzamelen. Na hun opleiding moesten zij op de Westelijke Jordaanoever nieuwe terreurcellen opzeten. Volgens Ha'aretz benaderden zij ook Israëlische Arabieren voor lidmaatschap van Hamas.