BRUSSEL - De Belgische luchtvaart- maatschappij Sabena heeft vanmorgen bijna de helft van zijn vluchten geschrapt als gevolg van de aanhoudende pilotenstaking. De ontmoeting tussen voorzitter Fred Chaffart van de raad van bestuur van Sabena en de piloten van de Belgian Cockpit Association (BeCA) heeft na ruim vier uur onderhandelen geen akkoord opgeleverd.
De Sabenapiloten staken vandaag voor de vierde opeenvolgende dag. Ze verwerpen het businessplan van topman Christoph Müller voor de noodlijdende nationale luchtvaartmaatschappij. Sabena heeft vanmorgen door de staking 29 van de 94 geplande vluchten met een bestemming binnen Europa geschrapt. Dat meldt Sabenawoordvoerder Wilfried Remans.

De intercontinentale vluchten worden door de staking niet getroffen. Wel heeft Sabena de lijnvlucht naar de Amerikaanse hoofdstad Washington afgeschaft. Dat zou eigenlijk pas eind deze maand gebeuren. Maar vanwege de pilotenstaking besloot de directie die datum te vervroegen.

Dochtermaatschappij

"Net als de voorbije dagen hopen we minstens twee derde van de vluchten te kunnen bedienen. Er wordt vooral bij dochtermaatschappij DAT gevlogen." Zoals in het weekend zet Sabena vier toestellen van andere maatschappijen in, aldus Remans nog.

Ontmoeting

De ontmoeting in het Sabena House vanmorgen tussen Fred Chaffart, voorzitter van de raad van bestuur, en de piloten heeft weinig opgeleverd. Vanmiddag komen de piloten opnieuw samen om de situatie te evalueren en te bekijken of ze hun stakingsactie verderzetten.