Wikipedia sluit bijdrage Sarah Palin na manipulatie
Foto: afp
De online encyclopedie Wikipedia heeft de bijdrage over Sarah Palin, de 44-jarige running mate van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, tot nader order gesloten voor wijzigingen. Het internetnaslagwerk nam de beslissing nadat het net voor de bekendmaking van Palins nominatie ontdekte dat de bijdrage massaal opgesmukt werd.
Een lid van de website ontdekte het bedrog. De modale Wikipediagebruiker kan nu niet langer de bijdrage over Palin wijzigen ('semi protected'). Dat is enkel voorbehouden aan een kleine kring van ervaren gebruikers.

Vrijdag raakte bekend dat McCain voor Palin, de gouverneur van Alaska, had gekozen. Maar de tot nu toe onbekende gebruiker 'Young Trigg' schrapte donderdag al enkele passages die Palin in een slecht daglicht zouden kunnen stellen. Zo werd in de bijdrage bijvoorbeeld verwijderd dat ze nog aan schoonheidswedstrijden deelgenomen heeft.

'Young Trigg' bracht in totaal meer dan 30 veranderingen aan. De gebruiker voegde bijvoorbeeld toe dat Palin een 'politicus met een uitstekende integriteit' is.

Een passage over haar studentenleven werd dan weer geschrapt. Haar bijnaam op de universiteit, 'Sarah Barracuda', was niet meer op de internetpagina te vinden.

Verandering in Wikipedia kunnen evenwel getraceerd en gecorrigeerd worden. Volgens het Amerikaanse radiostation NPR (National Public Radio) werden de verfraaiingen door andere gebruikers weer verwijderd en werden andere aanpassingen gemaakt.