BRUSSEL - De Torhoutse scholengroep Sint-Rembert begint het schooljaar met een opmerkelijke nieuwigheid: in sommige klassen is het oude groene schoolbord vervangen door een digitaal bord. De zogenaamde 'smartboards’ zijn volledig computergestuurd en bezitten tal van mogelijkheden om interactief te werken.
De borden hebben een aanraakscherm waarop leerkrachten en leerlingen met hun vinger kunnen schrijven, klikken en dubbelklikken. Ook kunnen de borden gebruikt worden als video- of computerscherm. Krijtjes behoren voorgoed tot de geschiedenis, want schrijven gebeurt er voortaan met een digitale markeerstift.

Het smartboard is gekoppeld aan een computer. Hierdoor kan de leerkracht het beschreven bord 'opslaan’ en afdrukken of naar de leerlingen e-mailen. Het bord zal worden gebruikt in het basis- en secundair onderwijs en vooral voor vakken als aardrijkskunde, biologie, geschiedenis en esthetica.

Een digitaal schoolbord kost ongeveer 2.500 euro; de scholengroep kocht er veertien. ,,We hebben gebruik kunnen maken van een introductie-aanbod en zo het project zelf kunnen bekostigen. Het is een hele investering, maar we hopen op termijn ook kosten te besparen. We hoeven immers geen wandkaarten, transparanten en ander illustratiemateriaal meer te kopen'', aldus directrice Ann Stael.

Met het smartboard-project is de scholengemeenschap niet aan haar proefstuk toe: eerder legde de directie al glasvezel tussen de schoolgebouwen en kregen de bijna zesduizend leerlingen een chipkaart om de pc’s mee te bedienen.

De leerkrachten kregen vooraf bijscholing over het digitale bord. Eind oktober wordt het proefproject een eerste keer geëvalueerd.