Zeker zeventien meisjes in de leeftijd van 8 tot 16 zijn omgekomen en 25 gewond geraakt toen vrijdagmorgen een deel van een koranschool in een dorp in Midden-Turkije instortte. Vanonder het puin klonk hulpgeroep en reddingswerkers werkten hard om een vijftal meisjes te bereiken die nog onder de brokstukken bedolven liggen.
De explosie deed zich voor om 4.15 uur, toen de leerlingen nog lagen te slapen.

De burgemeester van het dorp weet de instorting van het twee verdiepingen tellende gebouw aan een geëxplodeerde gasfles. Het persbureau Anatolia sprak van lekkend gas uit een installatie. Volgens een lokale functionaris belast met bouwzaken was voor het achttien jaar oude gebouw geen bouwvergunning uitgegeven. Hij vertelde dat het beton bijzonder slecht van kwaliteit was.

Op de school in het dorp Balcilar, vlakbij de plaats Taskent in de regio rond het Toros-gebergte, worden tijdens de zomervakantie speciale cursussen gegeven. In de slaapzalen die instortten verbleven op het moment van de ontploffing rond de veertig meisjes.

Een van de overlevenden zei dat ze was opgestaan om zich te wassen voor het vroege ochtendgebed, toen zij en een aantal docenten in de keuken een vreemd geluid hoorden en poolshoogte gingen nemen. Daar zagen zij een losse gasleiding en de docenten stuurden haar terug naar haar slaapzaal en zeiden haar de deur dicht te doen.

Vlak daarna rook ze een gaslucht en toen kwam de knal, zei ze. De helft van het gebouw stortte in. Zij zat in het gedeelte dat overeind bleef.