Belgische mosselen al opnieuw uit rekken gehaald
Foto: vhi
De producent van de eerste Belgische mosselen die op de markt werden gebracht, haalt zijn mosselen opnieuw uit de rekken. In een monster is een toxine teruggevonden dat maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dat meldt de producent, de bvba Reynaert-Versluys, vrijdagavond zelf in een persbericht.
Reynaert-Versluys, de naar eigen zeggen enige producent die reeds Belgische mosselen in de handel heeft gebracht, liet zelf controles uitvoeren en daarbij werd in een monster diarheic shelfish poisoning toxin (DSP) aangetroffen.

'DSP is een toxine dat aanleiding kan geven tot maag- en darmklachten', aldus het bedrijf. 'Koken van de mosselen verlaagt de toxiciteit van DSP niet. Wie recent Belgische mosselen heeft gegeten en klachten heeft, moet zijn huisarts contacteren.'

Mosselen terugbrengen

De producent haalt nu zijn mosselen uit de rekken en vraagt ook nog niet-geconsumeerde mosselen terug te brengen. 'De mosselen zijn verpakt in hoeveelheden van 2 en 10 kilogram met de vermelding ’verse Noordzeemosselen Belgica’. De verpakkingsdatum is 31/07/2008. De houdbaarheid van de onder beschermde atmosfeer verpakte mosselen bedraagt zes dagen', luidt het.

De teruggebrachte producten worden terugbetaald, aldus de producent. 'De resultaten van de volgende staalnames zullen bepalend zijn voor de volgende oogst', luidt het nog.

Gekweekt voor de kust van Nieuwpoort

De eerste Belgica-mosselen werd op vrijdag 25 juli geveild in de Oostendse vismijn. De eerste 1.000 kilogram mosselen haalden prijzen van 4,5 tot 5 euro per kilo.

De mosselen werden gekweekt op pontons voor de kust van Nieuwpoort. Het proefproject loopt al een aantal jaren. Na een succesvolle eerste 3.000 kilogram mosselen in 2006 werd in 2007 opnieuw mosselzaad uitgezet. Dat resulteerde nu in mosselen van gemiddelde grootte.

Volgens de initiatiefnemers toen, zou er tot midden augustus in totaal 15 à 20 ton mosselen aangevoerd worden.