Dubbele armtransplantatie voor Duitser
Foto: epa
In het Universitair Ziekenhuis van Munchen is voor het eerst ter wereld een transplantatie uitgevoerd van twee armen. Dat meldde het ziekenhuis vrijdag. De twee armen van de man waren geamputeerd na een arbeidsongeval zes jaar geleden.
In het verleden werden transplantaties uitgevoerd van een hand of een voorarm, maar nooit eerder van twee gehele armen. Problemen bij zo’n transplantatie zijn de grotere afstand tussen het eigen lichaam en sommige getransplanteerde lichaamsdelen, wat het herstel bemoeilijkt. Ook is er een grote nood aan beenmerg voor zo’n operaties, wat minder het geval is bij de transplantatie van een hand.

De patiënt, een Duitser van 54 jaar, zou het goed stellen. De operatie gebeurde op 25 en 26 juli en duurde 15 uur. Nadat hij zijn armen was kwijtgespeeld kreeg de man twee protheses, maar zonder succes. Het valt nu af te wachten of de man geen afstotingsverschijnselen vertoont. Ook moet gekeken worden hoe de revalidatie verloopt.

Een medische ploeg van 40 man, gespecialiseerd in microchirurgie en transplantaties, werd ingeschakeld voor de dubbele transplantatie. De voorbereiding duurde verschillende jaren: eerst en vooral moest de fysieke gezondheid van de man onderzocht worden. Zo moest hij genoeg weerstand vertonen om opgewassen te zijn tegen een verzwakking van het immuniteitssysteem, die een dergelijke operatie met zich meebrengt.

Ook werd zijn psychische toestand onderzocht en zijn sociale omgeving nagegaan. Nadien moest op zoek gegaan worden naar een donor: iemand van dezelfde leeftijd, bloedgroep, lengte, huidskleur en hetzelfde geslacht. De Duitse professors Christoph Höhnke et Edgar Biemer hadden de leiding over de operatie.

Het eerste hand werd getransplanteerd in 1998 door professor Jean-Michel Dubernard. In 2000 werden twee handen tegelijkertijd getransplanteerd en een deel van de voorarm.