De prijs voor een vat ruwe olie is in New York met meer dan 4 dollar gestegen. Dat gebeurde nadat de Israëlische vicepremier Shaul Mofaz gezegd had dat Iran op weg is naar een 'grote doorbraak' in zijn nucleaire programma.
De uitlatingen van Mofaz doen de speculatie toenemen rond een aanval van de Verenigde Staten of Israël op Iran, de op een na grootste olieproducent van de Opec.

De prijs voor een vat ruwe olie met levering in september steeg met 4,10 dollar of 3,4 procent, tot 128,26 dollar.

Shaul Mofaz is een van de kandidaten voor de opvolging van de Israëlische premier Ehud Olmert, die in september aftreedt.

Antwoord

De Verenigde Staten verwachten dit weekend een reactie van Iran op de internationale eis om het kernprogramma stop te zetten.

De VS, Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland gaven Iran op 19 juli twee weken om te antwoorden op hun economische en politieke samenwerkingsvoorstellen in ruil voor een bevriezing van het kernprogramma. Ze deden dat na een ontmoeting met de Iraanse hoofdonderhandelaar in het nucleaire dossier.

Iran liet donderdag weten dat het niet opgezet is met dergelijke deadlines. Daarna werden de Verenigde Staten wat vager.

Een Europese diplomaat verklaarde vandaag echter in Brussel dat Europa dit weekend een antwoord verwacht van Iran.