Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Peking heeft vrijdag het internet op het Olympische perscentrum en andere mediatrefpunten toegankelijker gemaakt, hoewel veel websites voor verslaggevers van de Spelen buiten bereik blijven.
Hiermee voldoen de Chinezen niet aan eerdere afspraken met het Internationale Olympische Comité over 'vrije en onbelemmerde toegang'. Wel is het een verbetering ten opzichte van de situatie eerder deze week, toen websites van bijvoorbeeld Amnesty International en het Tiananmanplein nog geblokkeerd waren.

Medewerkers van het IOC verklaarden donderdagnacht met hun Chinese collega's op details na tot een overeenkomst te zijn gekomen over het deblokkeren van websites. 'We vertrouwen erop dat ze zich aan hun belofte houden', aldus het IIOC.

Het hoofd van de perscommissie van het IOC, Kevan Gosper, erkende te begrijpen dat volledige toegang tot het internet vanwege de strenge sociale controle van de Communistische Partij niet mogelijk is.

'Wij zijn er altijd van uit gegaan dat iedere soevereine overheid pornografische of subversieve sites, of sites die strijdig zijn met het nationale belang, blokkeert. We werken nu in een communistische samenleving. Het zal dus anders zijn.'

Op ieder ander vlak zullen journalisten wel dezelfde toegang hebben als bij elke andere Olympische Spelen, beloofde Gosper.

De site van Amnesty International was vrijdag toegankelijk, die van de verboden spirituele beweging Falun Gong bleef gesloten. Sommige sites over Tibet konden ook worden bezocht, maar andere weer niet. Ook de Chinese versie van de BBC-site was regelmatig niet beschikbaar.

De Chinese overheid blokkeert routinematig de toegang tot het internet voor haar burgers. Een woordvoerder van het organisatiecomité, Sun Weide, spreekt dit echter tegen.

'In China is volledige toegang tot het internet. En we houden ons aan onze belofte om een goede omgeving en kwaliteit te bieden aan verslaggevers van de Olympische Spelen.'

De censuur op internet is een van de kwesties die de pogingen van China om het beeld van een moderne, open staat te promoten, bezoedelen. Ook zorgen over de luchtvervuiling in Peking, pogingen om buitenlandse televisieuitzendingen te dwarsbomen en een veiligheidscampagne die buitenlandse toeristen heeft ontmoedigd, helpen niet de rest van de wereld van dit beeld te overtuigen.