De basisrente op spaarboekjes optrekken van 4 naar 4,25 procent is een stap, maar onvoldoende om het spaargeld van de kleine spaarders niet aan waarde te doen verliezen. Dat zegt sp.a-Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven vrijdag in een reactie op de maatregel van minister van Financiën Didier Reynders.
Vanvelthoven wijst erop dat kleine spaarders de voorbije maanden hun spaargeld als sneeuw voor de zon zagen wegsmelten. Hij diende daarom een wetsvoorstel om de maximale rente die vrijgesteld wordt van roerende voorheffing te verhogen naar 5 procent.

Dat percentage zorgt ervoor dat de waarde van het spaargeld bewaard blijft en zorgt voor meer concurrentie op de markt, luidt het.

'De verhoging tot 4,25 procent helpt maar een beetje, maar pakt niet de essentie aan', stelt de sp.a'er.

Vanvelthoven is daarom van plan om in het najaar te blijven ijveren voor extra maatregelen. 'We zullen even sterk blijven aandringen om in het najaar verder te gaan, zowel voor wat betreft de verhoging van de rente als de transparantie van de premies. Ondertussen heeft de regering voldoende tijd om meteen ook de afschaffing van de maximumrente grondig te evalueren, wat nog beter zou zijn', besluit de Kamerfractieleider.