Deze voormiddag vond er een gedeeltelijke zonsverduistering plaats boven ons land. De eclips duurde van 10.38 tot 12.11 uur, om 11.24 uur bereikte ze haar hoogtepunt. Iets meer dan een vijfde van de zon was verduisterd.
In het noordpoolgebied en in Azië was een totale zonsverduistering te zien. Ons land ligt niet in de kernschaduw van de maan en Belgische waarnemers moesten zich tevreden stellen met de zon die voor 21 procent verduisterd was. Aangezien het over een gedeeltelijke zonsverduistering ging, bleef de zon helder en was er geen afname van het zonlicht merkbaar.

Om de zonsverduistering uitvoerig te bekijken was de Antwerpse Volkssterrenwacht Urania met 85 eclipsjagers naar Siberië en Mongolië getrokken.

Op 4 januari 2011 zal de volgende gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn in België. Op dat moment zal de zon voor 76 procent bedekt worden. De laatste totale zonsverduistering in ons land vond plaats in 1999 en voor de volgende is het wachten tot 2090. Omdat die samenvalt met de zonsondergang, zal de volgende goed waarneembare zonsverduistering pas in 2142 plaatsvinden.

Bij een zonsverduistering staan de zon, de maan en de aarde op precies een lijn. Waar de schaduwkegel van de maan de aarde raakt, is een zonsverduistering te zien.