Beleggers reageren erg enthousiast op de sterke halfjaarcijfers van Bekaert en hervormingsplannen bij UCB. Het zijn de enige noemenswaardige stijgers uit de Bel-20, maar ze slagen er wel in de index op lichte winst te zetten. .
De Bel-20 stijgt me 0,34 procent, en klimt daarmee weer net boven de grens van de 3.000 punten. Daarmee doet de Brusselse indicator het beter dan de meeste andere Europese indices.

Bekaert noteert op de middag 13 procent boven de slotkoers van gisteren, en staat daardoor op zijn hoogste niveau van het voorbije jaar. Het bedrijf publiceerde voorbeurs resultaten die ver boven de verwachtingen van de analisten lagen. De nettowinst steeg het voorbije halfjaar met 73 procent.

Een andere opvallende stijger is UCB, dat vanmorgen een nieuw strategisch plan heeft voorgesteld. Hoewel er voor dit en volgend jaar een negatieve impact op de resultaten wordt verwacht, stemt het plan de beleggers wel hoopvol. Het aandeel stijgt met ruim 7 procent.

Fortis is de enige van de grootbanken die vanmiddag nog in het rood staat. Het nakende ontslag van financieel directeur Gilbert Mittler lijkt de beleggers niet volledig te kunnen geruststellen.

De sfeer op Europese de beurzen is niet echt goed, te wijten aan een winstwaarschuwing bij BMW. Ook de zwakke bbp-cijfers over de Amerikaanse economie, die donderdag werden vrijgegeven, zinderen nog na en voormalig Fed-voorzitter Alan Greenspan liet optekenen dat de huizenprijzen in de VS hun bodem nog niet bereikt hebben.