Topfavoriet Olympische schermtitel test positief
Foto: reuters
In het floretschermen is de Italiaan Andrea Baldini, de nummer 1 van de wereld, betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat meldt het Italiaanse agentschap Ansa.
Baldini is de vicewereldkampioen floretschermen van 2006 en 2007. Hij was een van de topfavorieten voor goud op de Olympische Spelen in Peking.

De 22-jarige Baldini werd op het EK van vorige maand in Kiev betrapt op het gebruik van furosemide, een dopingmaskerend product. Baldini won op dat EK met Italië goud in de landencompetitie. De entourage van de sporter reageert verontwaardigd op het bericht en ontkent kwaad opzet. Er is al een tegenexpertise aangevraagd. Baldini werd in de week voor het EK twee keer getest zonder gevolgen.

'In afwachting van de tegenexpertise hebben we beslist om Baldini uit te sluiten van de Spelen', meldt het Italiaans olympisch comité (CONI).

Is de tegenexpertise negatief, dan kan Baldini alsnog aan de Spelen deelnemen, heeft de Italiaanse Schermfederatie bij monde van voorzitter Giorgio Scarso laten weten. 'Maar als Baldini een fout begaan heeft, moet hij gestraft worden', klonk het.

Volgens Italiaanse media zal Baldini in de olympische selectie vervangen worden door Andrea Cassara, die op het EK in Kiev individueel goud won.

Nieuw Italiaans dopinggeval

Andrea Baldini is niet de enige atleet van het Italiaanse team die in de aanloop naar de Spelen op doping betrapt is. Eerder raakte al bekend dat Marta Bastianelli, wereldkampioen op de weg bij de vrouwen, begin juni betrapt is op het gebruik van flenfluramine, iets dat in een dieetproduct zit.

In de Tour moesten onder meer Riccardo Riccò en Leonardo Piepoli van het Spaanse wielerteam Saunier Duval naar huis. Riccò was positief bevonden en werd meteen ontslagen, Piepoli ontkent dopinggebruik maar werd ook uit het team gezet.

En begin deze week bleek dat nog twee Italiaanse renners Giovanni Carini (Pagnoncelli), en de 32-jarige Paolo Bossoni (Lampre), positief testten.