Grondwettelijk Hof fluit Johan Museeuw terug
Foto: belga
Het dopingdecreet en de drugswet kunnen samen toegepast worden. Wie al een tuchtstraf kreeg voor doping, kan later nog gestraft worden voor bezit of gebruik van drugs, zegt het Grondwettelijk Hof. Daarmee fluit het hof Johan Museeuw terug, zoals het eerder al Frank Vandenbroucke terugfloot.
Renners die tijdens de koers of tijdens de training doping gebruiken, kunnen volgens het Vlaamse dopingdecreet alleen maar een tuchtstraf krijgen. Diezelfde feiten kunnen echter ook een overtreding van de drugswet zijn. En dan kunnen celstraffen volgen. Kunnen beide wetten wel tegelijk van toepassing zijn?

Nee, vond Museeuw. En gaat de federale overheid haar boekje niet te buiten door nog eens een straf op te leggen, als Vlaanderen alleen maar een disciplinaire sanctie wil? Ja, vond Museeuw.

Het Grondwettelijk Hof besliste andersom, schrijft Gazet van Antwerpen vrijdag. Het zei 'ja' op de eerste vraag en 'nee' op de tweede.

De gezondheidsopvoeding, de preventieve gezondheidszorg en dus ook de medische sportcontrole zijn bevoegdheden van de Vlaamse gemeenschap, geeft het Grondwettelijk Hof toe. De wetten die het gebruik van de geneesmiddelen regelen, zijn echter een federale bevoegdheid. En de drugswet valt daar onder. Dus kan de drugswet ook in de zaak-Museeuw van toepassing zijn, zelfs als de renner eerder al op grond van het dopingdecreet een tuchtstraf kreeg.

Het Grondwettelijk Hof velde zijn arrest op verzoek van het Hof van Cassatie en van de correctionele rechtbank van Kortrijk, waar het proces tegen Museeuw om die reden was opgeschort. Het proces hervat op 28 september.