De crash van de Airbus A320 twee weken geleden op de luchthaven van het Braziliaanse hoofdstad Sao Paolo is er mogelijk gekomen omdat de spoilers aan de vleugels, waarmee het toestel extra afremt, niet wilden uitklappen. Dat blijkt uit opnamen van de voicerecorder uit de cockpit van de Airbus A320.
Bij het ongeluk schoot het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij TAM aan het einde van de korte en natgeregende landingsbaan over een drukke weg heen en ramde een benzinestation en een gebouw van TAM. Alle 187 inzittenden en twaalf mensen op de grond kwamen om het leven.

In de opnames is te horen hoe een piloot zegt: 'Spoilers, niets', de eerste indicatie dat er iets niet in orde is. 'Afremmen!' zegt hij tegen zijn collega, waarop die antwoordt: 'Dat kan ik niet, o mijn god!'. De laatste woorden die in de cockpit gesproken worden zijn: 'Stuur, stuur, stuur!', waarna twee explosies te horen zijn.

De stoorkleppen op de draagvlakken, die omhoog geklapt worden om luchtweerstand te verkrijgen waardoor het vliegtuig kan afremmen, hebben blijkbaar niet gewerkt, zegt voormalig luchtverkeersleider Miguel Martini in een interview met het nieuwsportaal G1.

Omdat de bedieningshendel van een straalmotor volgens TAM eveneens defect was, werkten de straalmotoren averechts: terwijl de linkse het vliegtuig doet afremmen, zoals het zou moeten, deed de rechtse het vliegtuig versnellen. De bandenremmen op de natte en te korte landingsbaan waren niet voldoende om het toestel te stoppen.