Sudan heeft gezegd achter een VN-resolutie voor een 26.000 man sterke vredesmacht in Darfour te staan omdat de tekst van de resolutie de Sudanese soevereiniteit waarborgt.
President Omar al-Bashir weigerde de afgelopen maanden herhaaldelijk een VN-vredesmacht toe te laten tot Darfour, waar een langdurig conflict aan meer dan 200.000 mensen het leven heeft gekost en tweeënhalf miljoen mensen uit hun huizen heeft verjaagd.

De Veiligheidsraad nam het besluit dinsdag unaniem. Het gaat om de eerste gezamenlijke vredesmissie van de VN en de Afrikaanse Unie (AU), die momenteel zevenduizend militairen in het Sudanese gebied gelegerd heeft. Voor het eind van het jaar moet de nieuwe, sterkere vredesmacht ter plaatse zijn. De Sudanese minister van buitenlandse zaken Lam Akol zei woensdag tegen journalisten dat zijn regering er belang aan hecht om bij te dragen aan de uitvoer van de resolutie.

De instemming met de vredesmacht betekent een belangrijke ommekeer in de Sudanese houding ten aanzien van inmenging van de VN in het conflict in Darfour. Vorig jaar zei Al-Bashir nog de blauwhelmen te beschouwen als een neokoloniale macht en dat hij hoogstpersoonlijk het verzet tegen hen zou leiden als zij in Sudan zouden worden ingezet.

De resolutie voorziet in een mandaat voor 19.555 man militair personeel, 3.772 man politietroepen, en negentien speciale politie-eenheden van in totaal 2.660 manschappen. De vredesmacht zal door het leven gaan als UNAMID. Woensdag zei minister Akol dat Sudan nog wel bezwaar heeft tegen die naam. Volgens hem zouden de letters AU voor die van de VN moeten komen in de officiële benaming van de hybride vredesmacht.

Frankrijk, Denemarken en Indonesië hebben zich woensdag bereid getoond om troepen te leveren voor de vredesmacht in Darfour. Het Britse ministerie van defensie liet weten dat het zou overwegen troepen te sturen als het daartoe formeel wordt verzocht. Een woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken zei echter dat Groot-Brittannië niet van plan is grondtroepen naar het gebied te sturen. Nigeria, dat al tweeduizend militairen in Sudan gelegerd heeft, zei te overwegen zijn contingent met zevenhonderd manschappen uit te breiden.

Het conflict in Darfour brak in februari 2003 uit toen etnisch-Afrikaanse stammen in opstand kwamen tegen wat zij beschouwden als jarenlange verwaarlozing door de door Arabieren gedomineerde regering in Khartoem. De regering wordt ervan beschuldigd hierop te hebben gereageerd door de beruchte janjaweed-milities in te zetten. De slecht bewapende AU-vredesmacht is niet in staat gebleken de strijd te beëindigen. Er is vorig jaar een vredesakkoord gesloten, maar daaraan houdt slechts één rebellengroep zich.