Voor het eerst in de nog (prille) geschiedenis van het ruimtetoerisme krijgen de superrijken de kans om tijdens een bezoek aan het Internationaal Ruimtestation ISS een ruimtewandeling te maken. Het uitje kost natuurlijk iets extra.
Een ruimtewandeling zou 15 miljoen dollar kosten, dat zegt het Russische persbureau Interfax op gezag van het Amerikaanse bedrijf Space Adventures, dat voor Moskou het ruimtetoerisme commercialiseert. Dat bedrag komt bovenop de 20 tot 25 miljoen dollar die de ruimtetoeristen nu al voor een tiendaagse reis naar het ISS moeten neertellen.

In de prijs voor zo’n ruimtewandeling — in het jargon ‘EVA’ of ‘Extra-Vehicular Activity — is een op maat gemaakt ruimtepak, training in het enorme bassin van Sterrenstad nabij Moskou en begeleiding door een ervaren kosmonaut inbegrepen.

Volgens Interfax bereikten Space Adventures en het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos een akkoord over de prijs voor een EVA toen een Japanse miljonair een ruimtewandeling wou boeken.

Space Adventures heeft al (op maat gemaakte) stoelen in een Sojoezcapsule (die gebruikt wordt voor de vlucht naar en van het ISS) geboekt tot 2009.

Er zijn al vijf toeristen de ruimte in gegaan. De laatste was in april de Amerikaanse zakenman van Hongaarse afkomst Charles Simonyi.