Een Nigeriaanse drugskoerier is dinsdag door het Brusselse hof van beroep vrijgesproken, omdat een reportageploeg van de VRT de arrestatie van de man op de luchthaven van Zaventem heeft gefilmd.
In eerste aanleg had de correctionele rechter nog geoordeeld dat de beklaagde stilzwijgend zijn akkoord had gegeven om gefilmd te worden. Maar die redenering is in beroep van tafel geveegd. Volgens het hof zijn de menselijke waardigheid van de verdachte en het geheim van het onderzoek geschonden.

Het hof van beroep haalt in zijn arrest zwaar uit naar de federale politie op de luchthaven, zegt de advocaat van de drugskoerier Gert Warson. 'De agenten hebben, volgens de rechters in beroep, onbevoegde personen toegelaten tijdens het onderzoek, terwijl ze de arrestanten moeten beschermen tegen een schending van hun privacy', zegt de advocaat. Hij wil van de VRT bekomen dat de beelden van de arrestatie worden vernietigd.

Het is niet de eerste keer dat een rechter een verdachte vrijsprak die op heterdaad is betrapt, in aanwezigheid van tv-camera's.

De correctionele rechter van Ieper onder meer sprak een jonge bromfietser vrij, omdat hij door het VTM-porgramma De Zware Voet was gefilmd. Ook hier werd volgens de rechter de privacy van de bromfietser geschonden.

De VRT neemt akte van het arrest van het Brusselse hof van beroep. 'We zullen de zaak grondig bestuderen en ons beraden over ons standpunt', zegt hoofdredacteur Kris Hoflack.