De onderhandelaars op Hertoginnedal hebben woensdagmorgen de eerste lezing van het hoofdstuk over asiel en migratie afgewerkt. Ondertussen hebben ze de bespreking van hoofdstuk vier aangevat, dat handelt over een betere levenskwaliteit. Dat laat de woordvoerster van de formateur weten.
Het vierde hoofdstuk is meteen het kortste uit de formateursnota. Het somt een aantal voorstellen op om de relatie tussen arbeid en gezin te vergemakkelijken. Leterme schuift daarvoor het systeem van de individuele loopbaanrekening naar voren. Het ouderschapsverlof wordt uitgebreid.

Formateur Yves Leterme had woensdagmorgen om 8.30 uur een onderhoud met de Nederlandstalige delegaties over het communautaire luik. Dinsdagavond vond een gelijkaardige ontmoeting met de Franstalige delegaties plaats.

Verregaand

De onderhandelaars van CD&V/N-VA en Open VLD kwamen maandag al overeen om de ontwerpnota van de formateur over de samenwerking tussen de deelstaten en de federale overheid - waarin sprake is van 12 voorstellen die al in de formatienota staan - te amenderen.

De Franstaligen vinden sommige voorstellen dan weer te verregaand. Dat lieten ze maandag al verstaan.

Angelica

Woensdagmorgen kwamen voor de poort van Hertoginnedal enkele vertegenwoordigers van de Franstalige beweging die ijvert voor mensen zonder papieren, de UDEP, samen met twee illegale minderjarigen protesteren tegen de opsluiting van kinderen in gesloten centra.

Een Ecuadoraans kind gaf niet enkel aan de pers, maar ook aan een aantal onderhandelaars een lijstje af met kinderen die momenteel in het gesloten centrum 127bis zitten.

In de namiddag komen vertegenwoordigers van 11.11.11 langs. Zij willen dat de volgende regering zich duidelijk engageert om tegen 2010 de 0,7 procent-norm te halen.