Het belangrijkste soennitische politieke blok, het Iraakse Consensus Front, stapt woensdag uit de Iraakse regering. Dat is op een persconferentie in Bagdad bekendgemaakt.
Zes soennitische ministers en vicepremier Salam al-Saoebai stappen op. Door de beslissing zitten er in de regering van Noeri al-Maliki alleen nog sjiieten en Koerden. De 44 parlementsleden van het Iraakse Consensus Front blijven wel aan en ook de soennitische vicepresident Tarek al-Hasjimi treedt niet terug.

Het soennitische blok trok eerder op de dag zijn steun aan de coalitieregering van premier Noeri al-Maliki in. De regeringsleider is volgens het front niet tegemoetgekomen aan verscheidene eisen van de soennieten. Als er wel op hun eisen ingegaan wordt, zullen ze hun mandaat weer opnemen, zo luidt het.

Het front wil onder andere wetswijzigingen en een diepgaand onderzoek naar de ontvoeringen van grote aantallen soennieten en bomaanslagen op soennitische instellingen. Het eist de veilige terugkeer naar huis van de talrijke verdreven en ontheemde burgers.