Nog geen uitspraak in zaak baby Donna
Bart Philtjens en zijn partner willen het voogdijschap over baby Donna
De rechtbank van Utrecht heeft vandaag geen beslissing genomen over het voogdijschap over baby Donna. De rechtbank stelde dat ook de 'juridische' ouders van baby Donna moeten in de gelegenheid worden gesteld hun visie te geven op de verzoeken die van de biologische vader, de Belg Bart Philtjens.
Bart Philtjens en zijn partner willen dat het Nederlandse pleeggezin- waar het kind al twee jaar verblijft - ontzet wordt uit de voogdij. De biologische vader wil daarnaast zelf tot voogd benoemd worden.

Verwacht werd dat de rechtbank van Utrecht daar vandaag een uitspraak over zou doen, maar die trof enkel een tussenbeschikking.

Draagmoeder

De rechtbank oordeelde dat ook de Belgische draagmoeder gehoord moet worden. Zij en haar partner zijn namelijk juridisch gezien de ouders van baby Donna en moeten volgens de rechtbank 'als belanghebbenden in de zaak' gehoord worden.

De rechtbank houdt de zaak daarom aan tot 20 september, om de ouders de gelegenheid te geven om op die datum ter zitting te verschijnen. Als de ouders geen gebruik willen maken van het recht om over deze verzoeken gehoord te worden, zal de rechtbank op een nader te bepalen datum een (vervolg)beschikking geven.

Verkocht

De zaak sleept inmiddels al enkele jaren aan. In 2004 had Bart Philtjens zijn sperma laten inbrengen bij een draagmoeder, omdat hij en zijn echtgenote geen kinderen kunnen krijgen. Tijdens de zwangerschap zou de draagmoeder hebben gezegd dat ze een miskraam had gekregen, terwijl ze in werkelijkheid de baby verkocht had aan een Nederlands echtpaar.

Baby Donna werd in februari 2005 geboren. Na juridisch getouwtrek tussen de Belgische biologische vader en het Nederlandse paar dat voor Donna had betaald, oordeelde de rechtbank in 2005 dat er tussen de Nederlandse pleegouders en het kind een gezinsband was ontstaan.