Er wordt positief gereageerd op de dinsdag goedgekeurde VN-resolutie om een gezamenlijke vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie te ontplooien in de Sudanese conflictregio Darfour.
Tot 26.000 militairen en agenten moeten burgers gaan beschermen. Ook gaat de Unamid-vredesmissie toezien op de naleving van de wapenstilstand in het crisisgebied.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen en minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders lieten woensdag weten met instemming kennis te hebben genomen van de resolutie. Het Nederlandse kabinet of Nederland volgend jaar met een ondersteunende militaire eenheid aan de missie kan bijdragen. Gedacht wordt aan het sturen van een militair hospitaal. Of dit kan is echter ook afhankelijk van de besluitvorming over de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan die formeel medio 2008 afloopt.

Ook Frankrijk is bereid soldaten te leveren, maar minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner laat weten dat het merendeel van de troepen toch uit Afrikaanse landen zal komen. Volgens Kouchner is er 'een belangrijk nieuw fenomeen, namelijk dat de Afrikanen zich willen bezighouden met Afrikaanse zaken'.

Volgens Finland zou de Europese Unie soldaten kunnen leveren voor de internationale vredesmacht. 'De noordelijke battle group die per 1 januari 2008 wordt opgericht onder leiding van Zweden biedt een mogelijkheid', , zo liet de woordvoerder van het Finse ministerie van Defensie woensdag weten. Die battle group zou bestaan uit Zweedse, Finse, Noorse, Estse en Ierse soldaten.

De Duitse regering verwelkomt de resolutie, maar voegt er aan toe dat het onwaarschijnlijk is dat ze meer troepen naar Sudan. Ongeveer 200 Duitse soldaten verzorgen het transport van de Afrikaanse Unie en 75 anderen werken voor de VN-missie in Sudan.