'Pas na 2009 echt begrotingswerk van oranje-blauw'
Oranje-blauw gaat pas na de verkiezingen van 2009 echt beginnen werken aan de begroting. Dat zegt SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte woensdag in een reactie op de begrotingsbesprekingen op Hertoginnedal. Vande Lanotte stelt ook dat de liberalen en christendemocraten de Zilverwet overtreden en minder opzij zetten voor de pensioenen. 'De bevolking wordt gesanctioneerd', luidt het.
Vande Lanotte reageert op het akkoord dat de oranje-blauwe partijen dinsdag afsloten over de begrotingscijfers. Het komt erop neer dat de eenmalige begrotingsmaatregelen van paars niet worden uitgevoerd en de begroting dankzij betere fiscale inkomsten dit jaar afsluit met een tekort van 0,2 procent van het BBP.

'Eigenlijk hebben ze beslist om niet te beslissen. 2007 en 2008 laten ze lopen. Als er een tekort is, is het goed. Is er geen tekort is het ook goed', zegt de ontslagnemende SP.A-voorzitter, die hieruit concludeert dat oranje-blauw pas na de regionale verkiezingen van 2009 serieus aan de begroting gaat beginnen werken.

Niets negatiefs

'Ze hebben dus beslist om twee jaar niets negatiefs te doen. Ze willen ten allen prijze proberen om in 2009 in Vlaanderen dezelfde coalitie op de been te brengen', luidt het.

Volgens Vande Lanotte bewijzen de begrotingscijfers dat de paarse begroting voor 2007 goed in elkaar zit. 'Elke regering doet een begrotingscontrole en zij zouden dat ook moeten doen. Maar zelfs zonder die controle is er maar een tekortje van 0,2 procent. Het zou me zelfs niet verwonderen mocht er uiteindelijk toch nog een evenwicht zijn. De begroting zat dus niet zo slecht in elkaar', dixit Vande Lanotte.

Zilverwet

De voorzitter van de Vlaamse socialisten en gewezen minister van Begroting benadrukt tevens dat oranje-blauw met het tekort van 0,2 procent wel de Zilverwet overtreedt. Die wet legt de regering op begrotingsoverschotten te boeken, die dan naar het het Zilverfonds moeten gaan om de meerkosten van de vergrijzing op te vangen. 'Ze zullen die wet moeten veranderen. De CD&V vond dit nochtans het absolute minimum'.

Dit betekent volgens Vande Lanotte dat zowel in 2007 en 2008 minder opzij zal worden gezet voor de pensioenen. In 2007 diende er een overschot te zijn van 0,3 procent en in 2008 van 0,5 procent. Dat niet doen betekent voor het Zilverfonds een minderopbrengst van 2,4 miljard euro, rekent Vande Lanotte. 'Dat is gewoon slecht bestuur'.

Dat liberalen en christendemocraten in 2011 toch nog een overschot van 1,3 procent willen boeken, betekent volgens de socialist dat zij na de verkiezingen zullen besparen op sociale uitkeringen. Pas na 2009 zullen ze hun ware gelaat tonen, klinkt het.