Het ultimatum van de Taliban om een of meer van hun 21 overgebleven Zuid-Koreaanse gijzelaars te doden is woensdag verlopen zonder nieuws over het lot van de Zuid-Koreanen. Het Afghaanse leger gooide boven de provincie Ghazni waar de Zuid-Koreanen werden ontvoerd pamfletten uit waarin de bevolking wordt gewaarschuwd voor een militaire operatie.
De bewoners wordt aangeraden zich naar veilige gebieden te begeven waar de Afghaanse regering de dienst uitmaakt. Wanneer het leger de aangekondigde operatie wil beginnen werd uit de pamfletten niet duidelijk. Evenmin werd gezegd of de operatie bedoeld is om de Zuid-Koreanen te bevrijden. Het ministerie van defensie wilde geen commentaar geven.

Ultimatum

Dinsdag werd in Afghanistan het lijk gevonden van de 29-jarige Shim Sung-min, de tweede gijzelaar die de Taliban om het leven hebben gebracht sinds de groep van 23 Zuid-Koreaanse hulpverleners op 19 juli werd ontvoerd. Vorige week werd de dominee die de groep leidde dood gevonden. Later zei Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi dat er meer slachtoffers zouden volgen als de regering niet voor woensdag 12.00 uur (07.30 uur Belgische tijd) acht Taliban-gevangenen zou vrijlaten. Hij zei dat enkele van de gevangenen worden vastgehouden op de Amerikaanse basis Bagram.

De Afghaanse regering heeft gezegd geen Taliban-gevangenen te zullen vrijlaten. Aangenomen wordt dat vooral de Amerikanen haar onder druk zetten om niet aan de ontvoerders toe te geven. Toen president Hamid Karzai eerder dit jaar vijf Taliban-gevangenen vrijliet om een gegijzelde Italiaanse journalist vrij te krijgen kreeg hij daar vooral van Amerikaanse kant veel kritiek op. Karzai zei toen dat het bij die ene vrijlating zou blijven.

Grootste groep ontvoerde buitenlanders

De Zuid-Koreanen werden ontvoerd toen zij in een bus van Kabul naar Kandahar reden. Zij behoren tot een protestants kerkgenootschap en gingen als vrijwilligers naar Afghanistan om humanitaire hulp te bieden aan arme mensen in de gevaarlijkste delen van Afghanistan - tegen het advies in van het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken. Zij vormen de grootste groep buitenlanders die sinds de Amerikaanse invasie van 2001 in Afghanistan is ontvoerd.

Er werd ook gedemonstreerd bij de ambassade in Seoul. Een honderdtal betogers, van wie sommige witte maskers droegen met tranen van bloed erop geschilderd, riepen de Amerikaanse president George Bush op met de Taliban te gaan onderhandelen. De woede over de nieuwe moord op een gijzelaar leidde ook tot oproepen, vooral op internet, om eigen troepen naar Irak te sturen om de Taliban te straffen en de resterende gijzelaars te redden.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep woensdag op tot de onmiddellijke vrijlating van de Zuid-Koreanen en beschuldigde de Taliban van oorlogsmisdaden. HRW zei dat de Taliban dit jaar al minstens 41 Afghaanse burgers hebben ontvoerd en zeker 23 van hen gedood. Van de anderen is niets meer vernomen.