Moser wil nultolerantie en beroepsverbod dopingzondaars
ROME - De Italiaanse wielerlegende Francesco Moser wil in de strijd tegen doping een politiek van nultolerantie en een onmiddellijk beroepsverbod voor dopingzondaars invoeren.
'Wanneer iemand probeert te bedriegen, is het best dat hij een ander beroep zoekt. We moeten hard ingrijpen, met een beroepsverbod na een eerste dopingovertreding' verklaarde de Italiaan woensdag in de krant 'La Gazzetta dello Sport'.

Moser, de voorzitter van de Internationale Rennersvakbond CPA, had ook kritiek op de antidopingcontroles. 'De controles boezemen de renners niet veel angst in', verklaarde de 56-jarige Moser. 'Wanneer de renners de zekerheid hebben dat ze gepakt kunnen worden, zullen ze zich wel anders gedragen', verklaarde de wereldkampioen van 1977 en de Girowinnaar van 1984.

De Italiaan pleit voor strengere controles. 'Met doping te gebruiken schaden renners niet enkel zichzelf, maar ook hun collega’s. Dopingzondaars brengen ook het voortbestaan van hun team in gevaar. Alleen dat al volstaat om hen definitief uit de wielersport te bannen', verklaarde Moser.