Meer inschrijvingen aan universiteiten
Als de trend zich doorzet, mogen de universiteiten zich eind september een pak extra studenten verwelkomen. Zowel aan de Universiteit Antwerpen als aan de U Gent en de Vrije Universiteit Brussel ligt het percentage inschrijvingen beduidend veel hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Aan de universiteit Antwerpen schreven zich tot nu toe al 791 generatiestudenten (studenten die voor de eerste keer aan een universitaire opleiding beginnen) in, terwijl er dat op hetzelfde tijdstip vorig jaar 609 waren. Dat is een stijging van 23 procent. 'We blijven nog even voorzichtig, maar de trend is duidelijk gunstig', zegt woordvoerster Fabienne Destryker.

Ook de Universiteit Gent noteert een voorlopige stijging van 25 procent. De VUB spant de kroon met al 32 procent meer inschrijvingen na de eerste inschrijvingsperiode (2 tot 13 juli).

Slechte weer

Per studierichting valt in Brussel vooral de forse stijging binnen de ingenieurswetenschappen op (+142 procent). Maar ook rechten (+42 procent), psychologie (+18 procent) en communicatiewetenschappen (+93 procent) blijven populair. Computerwetenschappen zitten weer in de lift en het aantal inschrijvingen voor kinesitherapie en farmacie gaat de goede kant uit.

In Antwerpen gaan alle faculteiten, op geneeskunde na, erop vooruit. Uitschieters zijn diergeneeskunde en de optie theater-, film- en literatuurwetenschappen binnen de taal- en letterkunde.

Positieve cijfers, maar bij de VUB blijven ze voorzichtig. 'Het gaat hier om zeer voorlopige cijfers en het is afwachten of het eindresultaat ook zo hoog zal zijn', zegt Tim Peeters, Diensthoofd instroom en infopunt studenten. 'Ik vermoed dat door het slechte weer in juli heel wat studenten vroeger ingeschreven hebben.'

Voor de Katholieke Universiteit Leuven zijn nog geen cijfers beschikbaar.