Amerikanen blijven dikker worden
Foto: rr
In 23 van de 50 Amerikaanse staten is het percentage zwaarlijvige volwassenen vorig jaar toegenomen. Slechts één staat boekte een beter resultaat dan. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van twee grote gezondheidsorganisaties.
Mississippi spant voor het vijfde jaar op rij de kroon. Van de volwassen bevolking heeft 32,5 procent er te kampen met overgewicht. De staat wordt gevolgd door West Virginia, Alabama en Tennessee. Acht van de tien staten die de problematische lijst aanvoeren, liggen in het zuiden van de VS.

In Mississippi zijn ook het grootste aantal kinderen met overwicht te vinden. Bij de 10- tot 17-jarigen weegt 44,4 procent te veel voor zijn leeftijd. Het percentage voor de hele VS is verdriedubbeld sinds 1980. Trust for America’s Health en de Robert Wood Johnson Foundation, de twee organisaties die de jaarlijkse lijst opstellen, verwachten dat de economische crisis de gezondheid van de Amerikanen niet ten goede zal komen. De stijgende voedselprijzen zullen nog meer families naar ongezond voedsel doen grijpen. Tegelijk groeit de groep Amerikanen zonder ziekteverzekering en neemt het aantal gevallen van depressie en stress toe.

Een goede evolutie is dan weer dat 19 staten nu een standaard voor schoolmaaltijden hebben die strenger is dan de nationale wetgeving. In 27 staten zijn er strengere richtlijnen voor voeding die wordt verkocht in restaurants en automaten.

Beide organisaties pleiten voor een nationaal plan om de wijdverspreide obesitas aan te pakken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig