Studenten Universiteit Gent studeren af in toga
Foto: edm
De studenten van de Universiteit Gent wonen vanaf dit jaar hun proclamatie bij in een toga. Het idee komt van rector Paul Van Cauwenberghe. De studenten tandheelkunde kregen dinsdagavond de Belgische primeur.
Dit academiejaar studeren de eerste masterstudenten af die na de Bolognahervormingen in het onderwijs het hele hervormde programma doorliepen. 'Een goede gelegenheid om het gebruik van de toga’s terug in te voeren', aldus Van Cauwenberghe. 'We hebben de studenten bevraagd en het merendeel bleek voor het idee gewonnen.'

'Het is een traditie die vroeger overal in Europa in voege was', vervolgt de UGent-rector. 'De Amerikaanse universiteiten namen die over. Bij ons zijn de togaproclamaties na de tweede wereldoorlog stilaan verdwenen, maar in de VS en zelfs in Azië is het gebruik nog steeds courant.'

Vijftien studenten uit de richting tandheelkunde mochten zich als eersten in toga, stola en baret hullen om hun diploma in ontvangst te nemen. Na de plechtigheid gooiden de studenten hun baretten de lucht in, een beeld dat bij ons vooral door Amerikaanse films bekend is. De komende dagen komen ook de andere faculteiten van de UGent aan de beurt.

De universiteit bestelde in totaal 1.000 toga’s. De studenten kunnen voor de plechtigheid hun kledij komen halen en moeten die nadien terug inleveren.

De universiteit van Gent is naar eigen zeggen de eerste in België die de toga terug in gebruik neemt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in