Alleen Vlamingen buigen zich over BHV
Foto: photo news
De Vlaamse onderhandelaars en premier Yves Leterme hebben zich dinsdagavond ongeveer anderhalf uur gebogen over het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Daarna zou met de Franstalige onderhandelaars gepraat worden, maar die afspraak ging niet door omdat een van de hoofdrolspelers in het BHV-stuk, FDF-voorzitter Olivier Maingain, niet op de vergadering aanwezig kon zijn.
De vergadering met de Nederlandstalige Heptapuspolitici ging rond 19.00 uur van start en duurde tot ongeveer 20.45 uur. Volgens een bron werd samen met de premier gebrainstormd over mogelijke oplossingen en wordt daar straks verslag over uitgebracht bij de Franstaligen.

De eerste minister toetst ook nog een aantal pistes af. Een globaal voorstel heeft hij nog niet op tafel gelegd, maar je voelt wel in welke richting de premier denkt, stelt een bron. De eisen en de reacties in beide kampen zijn ondertussen genoegzaam bekend, maar alles blijft zeer moeilijk liggen.

De BHV-vergadering met de Franstalige Heptapuspartijen vond uiteindelijk niet plaats. Het overleg is uitgesteld tot woensdagnamiddag. De reden is dat een van de hoofdrolspelers in het BHV-stuk, FDF-voorzitter Olivier Maingain, niet op de vergadering aanwezig kon zijn.

In de loop van de dag was al bekend geraakt dat Maingain het overleg niet kon bijwonen - hij moest aanwezig zijn op de gemeenteraad van Sint-Lambrechts-Woluwe - maar pas 's avonds beslisten de andere Franstalige aanwezigen om de vergadering om die reden af te blazen. Woensdagnamiddag om 17.00 uur wordt een nieuwe poging ondernomen.

In de loop van de vooravond bogen twee werkgroepen zich over twee andere communautaire dossiers: de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt. Dat gebeurde met één technicus en één politieke onderhandelaar per partij.

Morgen komen twee andere werkgroepen samen: een over justitie en een over de financieringswet, in dezelfde formule. Nadien zou volgens verschillende bronnen de centrale stuurgroep vergaderen, die de BHV- en andere werkgroep overkoepelt, al is dat nog niet helemaal zeker.

Stand van zaken

Maandag vonden geen gezamenlijke vergaderingen plaats om na een week intensief onderhandelen een stand van zaken op te maken, zegt de woordvoerder van de eerste minister.

Volgens sommige partijen maakte Leterme van de gelegenheid ook gebruik om een reeks bilaterale contacten te leggen. Volgens een goede Franstalige bron zou tijdens die contacten gebleken zijn dat de premier bereid is te praten over de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand. 'In die zin heeft de zware uithaal van Olivier Maingain blijkbaar toch effect gehad', stelt diezelfde bron.

Daarover vallen bij langs Vlaamse kant uiteraard andere geluiden te horen. De benoeming van de burgemeesters is één van de vele elementen die op tafel liggen, maar die elementen en een uiteindelijk compromis kunnen sterk verschillen. Bovendien hebben verklaringen van FDF-voorzitter hier niets mee te maken, stelt een Vlaamse bron.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig