HARARE, - De Zimbabwaanse politie heeft zondag de leider van een afgescheiden vleugel van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), Arthur Mutambara, gearresteerd. Mutambara zou in een krantenartikel valse verklaringen hebben afgelegd 'waardoor de staatsveiligheid in gevaar is gebracht'. Medewerkers van Mutambara hebben dit gezegd.

De arrestatie is gebaseerd op een artikel in de onafhankelijke krant Standard van 20 april, waarin rechters, het openbaar ministerie en de regerende Zanu-PF van president Robert Mugabe worden beschuldigd van onregelmatigheden tijdens de verkiezingen van 29 maart.

Mutambara beschuldigt Mugabe persoonlijk ervan de onafhankelijkheid van Zimbabwe te hebben verraden en met geweld en fraude stemmen te hebben gewonnen. De oppositie werd 'neergeknuppeld en wreed onderdrukt', aldus de oppositieleider.

De hoofdredacteur van de Standard werd al op 8 mei gearresteerd. Hij is in afwachting van een proces op borgtocht vrij.

Mutambara's factie won bij de parlementsverkiezingen van 29 maart tien zetels, waardoor de oppositie 110 van de in totaal 210 zetels vergaarde. De Zanu-PF belandde met 97 zetels in een minderheidspositie. Mutambara beloofde met de MDC, de grootste oppositiepartij, te blijven samenwerken.

MDC-leider Morgan Tsvangirai won de presidentsverkiezingen van 29 maart maar behaalde geen absolute meerderheid, waardoor op 27 juni een tweede ronde nodig is.

Tsvangirai belegde vrijdag een afzonderlijke bijeenkomst van de parlementaire oppositie om zijn politieke programma wereldkundig te maken. De stap was vooral een slag in het gezicht van Mugabe. Het is nog onbekend wanneer het nieuwe parlement in zijn geheel bijeen zal komen.

Leger moet Mugabe stemmen

Legerstafchef Martin Chedondo adviseerde vrijdag de militairen om in de tweede ronde op Mugabe te stemmen, berichtte zaterdag de krant Herald. De stafchef hield de soldaten voor dat de 84-jarige Mugabe aan het hoofd staat van de strijdkrachten en dat het leger hem daarom moet steunen.

Volgens de Internationale Crisisgroep (ICG), een gerespecteerde denktank, moet serieus rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat het leger nog voor de tweede ronde van 27 juni een staatsgreep pleegt, of, als Tsvangirai wint, daarna.